Feiten

Eén van mijn specialiteiten is waarnemingen feitelijk beschrijven

4e druk 2020!

Ons boek Geef mij de feiten. Schrijfadviezen voor een effectief proces-verbaal werd na de introductie in 2007 al snel een standaardwerk voor opsporingsambtenaren. Inmiddels is het in vierde druk verschenen: helemaal geactualiseerd en naar de recentste wetenschappelijke inzichten.

Over de highlights uit dit boek gaf ik gastcolleges bij de Bachelor- en Masteropleidingen van de Politieacademie. De technieken uit dit boek heb ik ook intensief getraind bij toezichthouders. Namelijk, ook daar gaat het erom feiten vast te leggen in relatie tot 'regels'; ook daar gaat het erom dat je op basis van die feiten zuiver kunt beslissen.

Bovendien versterkt het de eenduidigheid als organisaties die in een keten met elkaar samenwerken (zoals bv. politie en toezichthouders) feiten op eenzelfde, deugdelijke manier vastleggen.

Hoewel het boek is geschreven voor een strafrechtelijke context, zijn de beschreven technieken ook goed toepasbaar in een bestuursrechtelijke context.

Een proces-verbaal kan van beslissende invloed zijn op het leven van mensen. Het schrijven van een goed proces-verbaal is dus een verantwoordelijke taak, die van een opsporingsambtenaar niet alleen vakkennis vraagt, maar ook schrijfvaardigheid en zorgvuldig taalgebruik.

Geef mij de feiten biedt deze schrijvers de helpende hand. Het laat zien hoe rechters, officieren van justitie, advocaten en anderen het proces-verbaal lezen en hoe je daarop kunt afstemmen. Het bevat duidelijke, concrete adviezen en verhelderende voorbeelden.

Het geeft antwoord op lastige vragen als:

  • Hoe schrijf ik zuiver en neutraal?
  • Hoe behandel ik de redenen van wetenschap?
  • Hoe geef ik een verhoor weer?
  • Hoe schrijf ik doelgericht zonder op de stoel van de rechter te gaan zitten?

Geef mij de feiten is geschikt voor zowel beginnende als ervaren opsporingsambtenaren. Het is te gebruiken in opleidingen, maar ook voor zelfstudie.

Zoek je advies, training of praktische ondersteuning bij feitenrapportages?

Ik werk op organisatie-, team- of individueel niveau.

Neem vrijblijvend contact op

Met het stimuleren van deugdelijke feitenrapportages draag ik graag bij aan duurzaam ontwikkelingsdoel 16 – om precies te zijn 'target 16.6' – van de VN. #NLSDG16

Deze website plaatst geen tracking cookies.

Dit zal sluiten in 5 seconden